Vorige   Naar de Lunar100-pagina   Volgende

Lunar 100 - 2
Algemene informatie

Earthshine - Twice reflected sunlight

 
Waarnemingen

Bob Asgrauw schijnsel vaak en mooi gezien. Vooral met vergrotingen waarbij de hele Maan binnen het beeldveld past is het fraai om te zien. Opvallend is dat onder goede omstandigheden het asgrauwe schijnsel tot aan Halve Maan nog wel gezien kan worden.
De foto's zijn gemaakt op 17 april 2010 met een 400mm telelens. Ook bij digitale fotografie kunnen de camara's nog steeds niet het contrast overbruggen en zien we, net als bij Gerard's foto's, het verschil tussen de belichtingen die nodig zijn om ofwel de sikkel, ofwel het asgauwe schijnsel te kunnen tonen.

Het asgrauw schijnsel is tot wel bij halve maan te zien, als de hemel goed helder is. De foto gemaakt op 19 mei 2010 laat dat aardig zien. Visueel was het schijnsel op 20 mei 2010 ook nog te zien, het is dan echter te zwak om nog met de camera te kunnen vastleggen.


Gerard Aardschijn, Asgrauw schijnsel, tweemaal gereflecteerd zonlicht, allemaal benamingen voor hetzelfde verschijnsel. Het licht van de zon beschijnt de maan en geeft de smalle sikkel. Het zonlicht wat op de aarde schijnt wordt door de aarde gereflecteerd, door de maan opgevangen en wederom gereflecteerd. Wij zien dat op de aarde als asgrauw schijnsel. Het is met het blote oog waarneembaar als de maansikkel niet te groot is.
Deze opname (zie onder) is van januari 1991 en genomen met mijn eerste, zelf geslepen newton 100mm, de ‘Sugar 1’. De opname is gemaakt in het direct focus met een Olympus OM 2 op Kodak T-max, ontwikkeld in de badkamer en afgedrukt in de doka van de personeelsvereniging van de Suiker Unie. Beide foto’s komen van hetzelfde negatief, het verschil zit in ‘doordrukken’ bij het doka werk. Later is het negatief ingescand. Het was een van mijn eerste Astro-fotografische activiteiten. .

 
Tekeningen


 

 
Foto's

Gerard van den Braak - januari 1991

 

Bob Hogeveen - 17 april 2010

 

Ronn Franken - 17 mei 2010

Bob Hogeveen - 19 mei 2010