Messier Marathon 2012- VWS Noord-Drenthe - waarneemresultaten

     
 Aantal waargenomen M-objecten  Bob Hogeveen   70 - Methode: Starhop
 Gerard van den Braak   66 - Methode: GOTO
 Niels Grobben   60 - Methode: Starhop
 Ria Danes   34 - Methode: Starhop (deel van de nacht aanwezig geweest)
 Bert Mijer   28 - Methode: GOTO (deel van de nacht aanwezig geweest)
     
 Object  Waarnemer  Telescoop  Omschrijving
     
M 1 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog wat lichte hemel. Met 50x is M 1 zeer fraai te zien, mooie heldere nevel in fraai sterrenveld. Uiteraard zonder de fijne details die bij hoge vergroting en donkere hemel met de 50cm te zien zijn.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Zwakke, betrekkelijk grote lichte nevel.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een wat zwakke nevevlek. Weinig structuur in te herkennen, maar wel wat vreemde vorm.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooi duidelijk. Rond/ovaal en geen details. Lijkt egaal.
     
M 3 Bob Hogeveen Leica 10x42 M 3 is met de verrekijker makkelijk te vinden en te zien, als helder rond vlekje. Gisteren nog met de 50cm waargenomen, dus vandaag alleen meer even met de bino for the record
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Prachtige bolvormige sterrenhoop, groot en helder. Zeer veel kleine, zwakke sterren. In het centrum is het helder, naar buiten toe zwakker.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Ja, een van de toppers van vannacht. Zeer fraaie grote bolvormige sterrenhoop. Zeer indrukwekkend en helder. Zeer veel heldere sterren die vrijwel allemaal op te lossen zijn.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooie compacte bolhoop. Goed op te lossen maar wel een dichte kern.
     
M 5 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson ZEER fraaie bolhoop. Groot centraal gebied met vele afzonderlijke sterren daarvoor en buiten het kerngebied vele afzonderlijke sterren die in wat schillen rond het kerngebied lijken gerangschikt te zijn.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x grote heldere bolhoop. Eenvoudig waarneembaa
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Zeer fraaie heldere bolhoop. Gemakkelijk waar te nemen. Grote delen van de kern op te lossen in afzonderlijke sterren. Nabij een heldere opvallende ster.
     
M 10 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Wel mooie, gelijkmatige verdeelde, mooi ronde bolhoop. Geen duidelijk kerngebied, maar het geheel is een waas met daarop een flink aantal afzonderlijke sterren en weinig sterren buiten de centrale waas.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een niet bijzonder zwakke bolhoop
     
M 12 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Wat rommelige bolhoop, klein centraal waasje en wat uitlopers van sterren die in slierten weg lijken te lopen van het centrum.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een zwakke bolhoop, slechts enkele sterren te zien.
     
M 13 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson ZEER FRAAI!!! Werkelijk super om te zien met de 50cm! Mooier zo in het echt dan elke foto...
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Groot helder object zonde details
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Mag ook deze messier marathon niet ontbreken natuurlijk. Al vele malen gezien en blijft een fraai heldere bolhoop.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Goed oplosbaar, schitterende bolhoop.
     
M 14 Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Zwakke bolhoop.
     
M 27 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson For the record. Erg mooi natuurlijk, maar zo aan het einde van de nacht en als 1 van de laatste objecten van de MM verder geen bijz. vermeld.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een heel klein, niet stellair, nevelig object met helder kern.
     
M 29 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson For the record. Onbeduidend groepje van een paar erg heldere sterren.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Mooie heldere open sterrenhoop met weinig sterren. Mooi object het lijkt op een hondje, twee poten een kop en een staart.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Best wel fraaie sterrenhoop. Vrij open en uitgestrekt. Veel witte fraaie heldere sterren te zien.
     
M 31 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. M 31 is al met de verrekijker te zien.Met de 50cm is voornamelijk het kerndeel ervan is te zien. M 32 is ook makkelijk te zien M 110 is wat lastig, alleen een nauwelijks zichtbare vage vlek.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Grote nevel met heldere kern
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Gemakkelijk te zien. Zeer helder sterrenstelsel. Met een vooral ijle halo. Heldere kern. Past niet in een beeldveld.
     
M 32 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. M 31 is al met de verrekijker te zien.Met de 50cm is voornamelijk het kerndeel ervan is te zien. M 32 is ook makkelijk te zien M 110 is wat lastig, alleen een nauwelijks zichtbare vage vlek.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x M32 staat aan de rand van het beeldveld als M31 in het centrum staat. Het is een klein, zwak en diffuus object.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge De begeleider van m31. Gemakkelijk te zien, maar zwakker en kleiner dan M31. Verder weinig bijzonders aan waar te nemen.
     
M 34 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson 20-tal heldere sterren, erg ijl, in het centrum nog een wat compacter klein groepje, verder erg verspreid staande sterren.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een heldere open sterrenhoop. Er zijn drie dubbelsterren in te zien
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Groot makkelijk en helder opencluster met veel heldere witte sterren.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Redelijk compact hoopje. Veel sterren staan paarsgewijs. Kleine 30-tal sterren.
     
M 35 Bob Hogeveen Leica 10x42 M 35, M 36, M 37, M38 zijn zeer mooi te zien met de verrekijker. De hemel is mooi transparant en de verrekijker geeft een fraai beeld met veel sterren, ondanks het nog wat vroege tijdstip en niet geheel donkere hemel.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een hele mooie open sterrenhoop, een schitterend waarneemobject.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Groot helder en uitgestrekt OC. Beeldvullend en veel heldere sterren.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooie heldere compacte hoop van allerlei magnitudes. Meer dan 50 blauw/witte sterretjes verspreid over de hele FoV.
     
M 36 Bob Hogeveen Leica 10x42 M 35, M 36, M 37, M38 zijn zeer mooi te zien met de verrekijker. De hemel is mooi transparant en de verrekijker geeft een fraai beeld met veel sterren, ondanks het nog wat vroege tijdstip en niet geheel donkere hemel.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een open sterrenhoop, mooi, ruim en groot maar aanmerkelijk kleiner dan M35.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Niet al te groot. Een stuk of 14 heldere sterren vormen een soort patroon. In het centrum staan de sterren dicht bij elkaar.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooie heldere hoop, een kleine 30-tal witte sterren. Weinig geconcentreerd.
     
M 37 Bob Hogeveen Leica 10x42 M 35, M 36, M 37, M38 zijn zeer mooi te zien met de verrekijker. De hemel is mooi transparant en de verrekijker geeft een fraai beeld met veel sterren, ondanks het nog wat vroege tijdstip en niet geheel donkere hemel.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een mooie open sterrenhoop met veel meer sterren dan M35 en M36 en fijn van structuur. Veel zwakke sterren tussen de helder. Het is een compacte open sterrenhoop.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Mooi groot maar compact cluster. Sterren wat aan de zwakke kant.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson 50-tal speldeprikjes, heel dicht op elkaar . Lagere magnitude dan M36. Wat compacter in het midden en naar buiten uitwaaierend.
     
M 38 Bob Hogeveen Leica 10x42 M 35, M 36, M 37, M38 zijn zeer mooi te zien met de verrekijker. De hemel is mooi transparant en de verrekijker geeft een fraai beeld met veel sterren, ondanks het nog wat vroege tijdstip en niet geheel donkere hemel.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een open sterrenhoop met lange sterstraten met heldere sterren met vele zwakkere daar tussen. Het is vergelijkbaar met een straat met schaars verlichte huizen en felle straatlantaarns. Minder rijk en minder compact dan M37. Het is een goed waarneembare sterrenhoop.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Vrij groot OC sterren redelijk compact geclusterd. Naar het midden toe veel zwakkere sterren.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson 30-tal wat dichter op elkaar staand met slierten naar buiten. Beetje zeester achtig.
     
M 39 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 39 is met de verrekijker al te zien als een ijle groep. Met de 50cm niet erg interessant, zeer ijle groep van een beperkt aantal heldere sterren.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Open sterrenhoop met weinig heldere sterren. Beeldvullend in oculair.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Redelijk klein opencluster. Wat ijl en vlekkerig. Een aantal heldere sterren. Zeer open.
     
M 40 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson 50x, dubbelster, erg oninteressant, zowel als M-object als ook als dubbelster
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Gewoon twee dicht bij elkaar staande sterren, niks bijzonders.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een gewone maar toch leuke dubbelster. Een redelijk uitgestrekt paar met verschil in helderheid. Beide vond ik wat geel/oranje achtig overkomen.
     
M 41 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog lichte hemel, ondanks dat behoorlijk veel sterren te zien. Mooie sterrenhoop, wel wat ijl, vult groot deel van het beeldveld met 50x
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 21x In dit beeldveld staat de grote open sterrenhoop mooi in zijn omgeving. Ik tel ongeveer 15 sterren. 85x De open sterrenhoop staat volledig is beeld, helder en heel mooi. Ik tel ongeveer 30 sterren.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Object staat nog wat laag in de grauwe soep. Vooral de heldere sterren zijn waarneembaar. Vrij gestrekt cluster met af en toe wat patroontjes waarneembaar.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Een twintigtal ietwat gelige sterren in een open hoop. Niet van een erg hoge magnitude en eigenlijk vond ik hem ook niet zo mooi.
     
M 42 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. M 42 met 50x is al erg mooi. zeer makkelijk te zien maar mis natuurlijk dat geweldige wat de 50cm laat zien bij mooi donkere hemel. M 43 is ook goed te zien als nevelvlek in de vorm van het kabouterhoofd-met-puntmuts.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x De trapeziumsterren staan ragscherp in beeld en springen er uit. De heldere sterren staan onder het trapezium in het beeldveld. De Orionnevel is een grote lichtende nevel. Er zijn geen structuren in de nevel te zien.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Prachtig object. Helder en duidelijk natuurlijk. Staat laag op dit moment en komt daarom minder fraai over als anders. Trapezium goed te zien, net zoals sommige donkere delen in de nevel.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Grote nevel met lichte en donkere structuren. Af en toe E-component van Trapezium
     
M 43 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. M 42 met 50x is al erg mooi. zeer makkelijk te zien maar mis natuurlijk dat geweldige wat de 50cm laat zien bij mooi donkere hemel. M 43 is ook goed te zien als nevelvlek in de vorm van het kabouterhoofd-met-puntmuts.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een zwakke diffuse kommavormige nevel met een ster in het centrum.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Deze staat erg laag en is daarom minder fraai, en ook minder goed en duidelijk te zien. Te zien als een wat vage nevel onder in de orionnevel.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Heel vaag vlekje om een sterretje.
     
M 44 Bob Hogeveen Leica 10x42 Makkelijk te zien met blote oog en fraai met de verrekijker
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 21x Een geweldig mooie open sterrenhoop met sprankelende sterren. Hij past mooi in dit beeldveld
Niels Grobben blote oog Al vrij gemakkelijk te zien met het blote oog. Te zien dan als een vage nevelvlek aan de hemel.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Te groot voor het beeld bij 50 x. Ook mooi in de zoeker en zelfs met blote oog al zichtbaar. Heldere wit/blauwe sterren een dertigtal van hoge magnitude.
     
M 45 Bob Hogeveen Naked eye 1e M die te zien is, in de vroege schemering, met blote oog.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 Is al met het blote oog te zien. 21x M45 vult het hele beeldveld. Het is een mooi waarneemobject, de sterren zijn helder en sprankelend. Alcyone met zijn drie ‘begeleiders’ staan mooi en gescheiden.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Al te zien met het blote oog. In de telescoop te zien als mooie opensterrenhoop met veel heldere sterren. Lage vergroting nodig om geheel in beeld te krijgen.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooist in de zoeker, past niet in FoV bij 50x. Mooie heldere sterren.
     
M 46 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 46 en M 47 zijn met de verrekijker al goed te zien. Met 50x het bekende beeld: M 46 erg mooi, rijke OS met veel vrij zwakke sterretjes, M 47 is erg ijl, slechts een beperkt aantal heldere sterren, verspreid over hele beeldveld en geeft geen OS-indruk. M 46 ook met 200x bekeken, dat geeft een prachtig beeld met al mooie donkere hemelachtergrond.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een zwakke open sterrenhoop. Groot, ruim en open. Perifeer kijken heeft de voorkeur.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai helder open cluster. Vrij uitgestrekt met voornamelijk heldere sterren.
     
M 47 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 46 en M 47 zijn met de verrekijker al goed te zien. Met 50x het bekende beeld: M 46 erg mooi, rijke OS met veel vrij zwakke sterretjes, M 47 is erg ijl, slechts een beperkt aantal heldere sterren, verspreid over hele beeldveld en geeft geen OS-indruk.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 21x Goed en duidelijk te zien als een open sterrenhoop. 85x Nu zie ik meer sterren, helderder en duidelijker. Ik zie er geen zwakkere sterren tussen.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai helder open cluster. Vrij uitgestrekt met voornamelijk heldere sterren.
     
M 48 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 48 is ook met verrekijker goed te zien. Met 50x een grote, wat ijle OS. Flink wat heldere sterren met centraal een soort boog van groepjes van sterren, verder er omheen verspreid staand flink wat heldere sterren. Ondanks de ijlheid wel mooi.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een gemakkelijk waarneembare open sterrenhoop met betrekkelijk weinig sterren.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Gemakkelijke en fraaie opensterrenhoop. Wijd gestrekt met veel heldere sterren die vrij uitelkaar staan.
     
M 49 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Groot, helder stelsel met iets ovale vorm, centraal erg helder, geen specifieke kern maar vanuit het centrum in helderheid afnemend naar buiten toe. Geeft duidelijk de indruk geen spiraalstelsel te zijn maar een elliptisch stelsel, hetgeen ook klopt.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Goed en eenvoudig waarneembaar object. Een zwakke nevel zonder structuur en helderheidsverschil. Als ik perifeer kijk toont de kern zich wat helderder.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Mooi rond helder stelsel. Vooral een heldere opvallende kern. Aan het uiteinde van het stelsel staat een helder sterretje.
     
M 50 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Met 50x een wat ijle sterrenhoop die ongeveer een half beeldveld omvat, geeft een beetje de indruk van een stierenkop met afhangende hoorns, vanwege twee uitlopers van sterren aan weerszijden van het centrale deel dat een wat driehoekige vorm heeft. Mooi rijk beeldveld.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 21x Een open sterrenhoop in een betrekkelijk leeg beeldveld 85x De open sterrenhoop is wat ellipsvormig en telt ongeveer 12 sterren.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai helder open cluster. Deze is wat compact met voornamelijk heldere sterren.
     
M 51 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraai met 200x, heel mooi de spiraalstruktuur te zien met wat rond lopende lichte en donkere banden. Prachtig!
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Grote nevel met twee heldere kernen. Een nevel is groot en rond, de ander nevel is aanmerkelijk kleiner. Beide nevels staan met elkaar in contact.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Deze heb ik wel eens mooier gezien in NL. Maar nu toch ook wel fraai. Helder stelsel, met heldere kern en ook stelsel NGC 5195 is goed te zien. Brug niet waarneembaar. Perifeer zijn de spiraalarmen redelijk zichtbaar. Fraai!
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooi duidelijk en helder. Twee heldere kernen, het (voor mij) linker stelsel lijkt groter. Ook de brug tussen beide stelsel goed zichtbaar.
     
M 52 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 52 is met de verrekijker al makkelijk te zien. Met de 50cm @ 50x een niet al te grote sterrenhoop, beetje afgeplatte groep, vrij rijk en wel mooi om te zien.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Kleine open sterrenhoop met veel zwakke en slechts enkele helder sterren
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Fijn en compact hoopje. 1 felle ster en zeker een 20-tal zwakkere. In de 9x50 zoeker een vaag vlekje.
     
M 53 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraaie bolhoop. De bolhoop is vanuit het grote, ronde centrale deel flink uitgerafeld, met veel naar buiten toe verspreid staande vrij heldere sterren.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Heldere nevel met minder heldere periferie. Eenvoudig direct kijkende te zien.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Heb ik wel eens fraaier gezien. Te zien als nog wat onopgeloste vlek. Wel te herkennen als bolhoop.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Klein compact hoopje, niet op te lossen tot in de kern. Wel enkele individuele sterretjes gezien.
     
M 56 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Kleine compacte bolhoop, wel mooi door de vele afzonderlijke sterren die te zien zijn en redelijk helder zijn met de 50cm. Opvallend is dat de sterren weinig uitwaaieren, de bolhoop is een dikke waas, met sterretjes daarop geplakt, maar eigenlijk geen sterren buiten de centrale waas.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Wat zwak overkomende bolhoop. Sterren zijn niet oplosbaar. Daardoor niet zo heel interessant object.
     
M 57 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson For the record, heel mooi natuurlijk, zeer helder, ook even aan wat andere aanwezige waarnemers laten zien. De hemelconditie gaat echter merkbaar achteruit deze tijd van de nacht en M 57 kan veel beter gezien worden.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Kleine ronde diffuse nevel. Perifeer zie je er een gat in, een ‘donut’.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge De ringnevel stond nog niet mooi gunstig. Daarom kwam de nevel wat zwak over. Duidelijk de ringstructuur te zien. Helder object.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooi kringetje met een donker/open midden.
     
M 58 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Vrij klein stelsel, elliptische vorm met heldere kern.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een lichtzwakke kleine nevel zonder helderheidsvariatie.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai wat langwerpig stelsel. Kern lijkt helder en stelsel staat nabij helder sterretje.
     
M 59 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Met 50x staan M 59, M 60 en NGC 4638 samen in 1 beeldveld. M 60 is groot en helder en iets ovaal van vorm, met heldere kern. M 59 lijkt daar sterk op, maar dan iets kleiner en zwakker. NGC 4638 is van hetzelfde type, maar dan weer een stuk kleiner en zwakker.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x M59 en M60 staan in een beeldveld en zijn goed waarneembaar. Het zijn langwerpige stelsels met een helder kern. M60 is 90 graden gedraaid t.o.v. M59.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een tamelijk helder sterrenstelsel. Kern is opvallend helder. Staat nabij heldere ster.
     
M 60 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Met 50x staan M 59, M 60 en NGC 4638 samen in 1 beeldveld. M 60 is groot en helder en iets ovaal van vorm, met heldere kern. M 59 lijkt daar sterk op, maar dan iets kleiner en zwakker. NGC 4638 is van hetzelfde type, maar dan weer een stuk kleiner en zwakker.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x M60 en M59 staan in een beeldveld en zijn goed waarneembaar. Het zijn langwerpige stelsels met een helder kern. M60 is 90 graden gedraaid t.o.v. M59
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Redelijk helder stelsel. Heldere kern. Stelsel komt wat ovaal over.
     
M 61 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Vrij groot bovenaanzicht met kleine sterachtige kern. Om de kern nog een gebied dat wat helderder is en dan een ronde halo die vervaagd in de achtergrond. In de halo lijken wat onbestemde helderheidsverschillen te zitten.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Perifeer kijken is noodzakelijk. Een bijzonder zwak, diffuus neveltje.
     
M 63 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Niet al te helder stelsel, smal elliptische vorm, kleine, bijna sterachtige kern. Beetje model M 31, maar dan met kleinere kern.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Zwakke ellipsvormige nevel. Aan een lange zijde gemarkeerd door een heldere ster
Niels Grobben 12 inch Lightbridge De sunflower galaxy. Zeer makkelijk te zien. Zeer helder. Mooie ovale vorm met een heldere kern. In het stelsel lijken een aantal sterretjes te staan.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Ovaal stelsel, met heldere kern.
     
M 64 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraai en erg helder stelsel, met zowel kern erg halder als ook de halo. De donkere band langs de kern is niet optimaal te zien zoals bij eerdere waarneming met de 50cm. De transparantie van de hemel loopt helaas flink terug.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Betrekkelijk grote diffuse zwakke vlek met een enigszins helder kern
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Groot en rondachtig stelsel. Heeft een heldere stervormige kern. Aan het uiteinde van de halo zit een helder sterretje.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Ovaal, duidelijk stelsel. Heldere kern.
     
M 65 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 65 en M 66 zijn zeer fraaie, heldere, grote, elliptische stelsels, met heldere kernen en makkelijk zichtbare halo's. M 65 is de mooiste en is wat smaller ovaal dan M 66.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x M65 en M66 staan samen in een beeldveld en hebben beide een heldere kern. Ze zijn elliptisch van vorm en staan min of meer parallel.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Samen te zien met M66. Fraai stelsel langgerekt met heldere kern. M 65 is het helderst.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Ovaal maar langwerpiger dan M66. Redelijke kern.
     
M 66 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 65 en M 66 zijn zeer fraaie, heldere, grote, elliptische stelsels, met heldere kernen en makkelijk zichtbare halo's. M 65 is de mooiste en is wat smaller ovaal dan M 66.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x M66 en M65 staan samen in een beeldveld en hebben beide een heldere kern. Ze zijn elliptisch van vorm en staan min of meer parallel.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Samen te zien met M 66. Fraai stelsel langgerekt met heldere kern. M 65 is het helderst.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Vrij helder stelsel. Helderder dan M65 en enigzins ovaal.
     
M 67 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Mooie, niet al te grote sterrenhoop (met 50x). Vrij compacte groep met flink wat dicht bij elkaar staande en niet al te heldere sterren.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 Een mooie, niet al te lichtsterke open sterrenhoop. De open sterrenhoop met een aantal heldere sterren waartussen vele zwakkere staan. Al een zijde is de open sterrenhoop zwakker. Met wat verbeelding zie ik een U-vorm.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een groot uitgestrekt cluster met voornamelijk zwakkere sterren. Zeer open. Centrum is wat leeg, en de sterren lijken zich meer naar de buitenranden te concentreren.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson is een hele fijne hoop met heldere speldenprikjes van sterretjes. 1 Heldere erbij/er voor en een tiental iets minder heldere en vrij compact. Met 50 en 90 x.
     
M 68 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 68 is met 50x net op te pikken in de grauwe vochtige lucht vrij laag boven de horiozn. Er is niet meer dan een zwakke, wazige rondachtige vlek te zien.
     
M 71 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson For the record. Waasje met wat afzoznderlijke sterren. Intussen lichte en erg vochtige hemel, laatste object van de MM, de rest van de objecten die lager staan zijn nu niet meer te vinden door de slachte omstandigheden.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een bolhoop die alleen perifeer te zien is.
     
M 76 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraai met 200x! Rijk veld, de nevel toont het bekende beeld van twee tegen alkaar aan liggende nevelbolletjes, de ene wat compacter en helderder, de andere wat groter en iets zwakker.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Is mooi en duidelijk te zien. Ik had nog wat hogere vergroting kunnen gebruiken voor een mooier resultaat. De halterstructuur was goed waarneembaar. Fraai.
     
M 78 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Hemel is nog wat licht. M 78 is zoals gebruikelijk weinig interessant, helemaal nu de hemel nog niet goed donker is. Goed te zien met 50x als een waasje rond de twee vrij heldere sterren.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Niet veel bijzonders te zien. Een vage niet erg heldere vlek is waarneembaar zonder enig structuur of detail.
     
M 80 Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 03.21 85x Een heel klein, niet stellair, nevelig object met helder kern.
     
M 81 Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Staat met M82 in hetzelfde beeldveld. Het is een rond stelsel met een heldere kern.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai en helder stelsel, met heldere kern. Stond wat ongunstig in het zenit en daardoor wat lastig te benaderen met een dobson. Met deze vergroting net niet samen in beeld te krijgen met M 82.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Rond en helder. Heldere kern en grote halo.
     
M 82 Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Staat met M81 in hetzelfde beeldveld. Het is een lichtzwakke sigaarvormig stelsel.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai en helder sigaarvormig stelsel. Heel mooi richting kern een wat donker gebied te zien, en ook heldere delen naar buiten toe. Stond ditmaal ook wat ongunstig in het zenit. Met deze vergroting net niet mooi in een beeld met M81.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Lang, dun en helder. Scherp en geen kern. Ook met 90 keer en ik meen een streep door het stelsel te zien.
     
M 84 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 84 en M 86 zijn met 50x makkelijk in hetzelfde beeldveld te zien en zijn een beetje look-alikes, beide grote heldere stelsels met een compacte heldere kern en een grote ovale halo.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Goed en eenvoudig waarneembare zwakke nevel met heldere kern. Samen met M86 in hetzelfde beeldveld.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge In een beeldveld te krijgen met 86. M 84 is helder en mooi te zien als wat langwerpig en heeft ene heldere kern.
     
M 85 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Helder en groot stelsel, met vrij kleine, compacte heldere kern en een grote iets ovale halo met een vrij heldere voorgrondster ervoor. Buur-stelsel NGC 4394 is oo helder en een wat kleinere, iets zwakkere uitvoering van M 85.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een nevel die perifeer een helder kern laat zien.
     
M 86 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 84 en M 86 zijn met 50x makkelijk in hetzelfde beeldveld te zien en zijn een beetje look-alikes, beide grote heldere stelsels met een compacte heldere kern en een grote ovale halo.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Staat samen met M84 in hetzelfde beeldveld. Een nevel die zwakker is dan M85.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai en goed helder stelsel. Beetje ovaal van vorm. Heldere kern. Vlakbij M84 en deze is in een beeldveld te krijgen.
     
M 87 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Helder stelsel, groot, ovale vorm, met iets helderder kerngebied. De stelsels NGC 4476 en NGC 4478 staan er vlakbij, met 200x in hetzelfde beeldveld.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Diffuus, nevelig object zonder structuur en weinig variatie in helderheid
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Helder stelsel met heldere kern, samen te zien met nog een stelsel (NGC 4486A). M87 is de helderste van de twee.
     
M 88 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Mooi groot en helder stelsel met langwerpige vorm. Helder kerngebied dat ook wat langwerpig is.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Zwak nevelig langwerpig object.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Redelijk helder stelsel naast een dubbelsterretje. Stelsel lijkt van gelijke helderheid en er is niet echt een opvallend heldere kern waarneembaar.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Mooi helder stelsel. Heeft heldere kern en is wat langwerpig van vorm. Staat bij een dubbelsterretje.
     
M 89 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Erg helder, maar niet al te groot stelsel. Bovenaanzicht met zeer heldere, compacte kern. Halo rond en vervagend in de achtergrond.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Erg klein en bijzonder zwak. Nauwelijks zichtbaar. Direct waarnemen lukt maar perifeer gaat beter.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Tamelijk zwak stelsel, met een heldere kern. Verder weinig details aan waar te nemen.
     
M 90 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Groot, smal langwerpig zijaanzicht met erg kleine, compacte sterachtige kern. In werkelijkheid is M 90 niet zo smal langwerpig maar meer elliptisch. Waarschijnlijk gaat veel van het beeld verloren door de afnemende transparantie (toenemende vochtigheid)
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Nauwelijks waarneembare zeer zwakke diffuse nevel.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Te zien als tamelijk zwak stelsel. Is weinig aan waar te nemen. Te zien als wazig veegje.
     
M 91 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Vrij diffuus stelsel, niet erg helder, ovale vorm, kerngebied ook niet erg helder maar wel te onderscheiden van de zwakkere halo.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Alleen te zien bij perifere waarneming. Het is zwak en nevelachti
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een ietwat langwerpig stelseltje. Tamelijk zwak zonder heldere kern.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Helder stelsel, te zien als wazige veeg met een ietwat heldere kern.
     
M 92 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraaie bolhoop met de 50cm! Het is een wat kleinere uitvoering van M 13, met een beetje dezelfde stuktuur. Daardoor is hij met de 50cm net zo mooi als M 13 met bijv een 30cm.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x heldere bolhoop met naar buiten toe afnemende helderheid.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Een mooie wat kleinere bolhoop. Het centrum is niet oplosbaar. Om het centrum zijn er fraaie heldere sterren te zien. Compacte bolhoop.
     
M 93 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. Ondanks de lage stand zeer goed te zien. Goede transparantie zo laag boven de horizon. Niet al te grote OS, beetje afgeplatte vorm met wat uitlopers van sterren, beetje rommelige indruk geef hij, maar wel mooi.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Te zien als fraai klein sterrenhoopje. Compact. in het centrum voorzien van zwakke sterren, en naar buiten toe vooral heldere sterren.
     
M 94 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Erg helder stelsel, groot, iets ovale vorm, zeer heldere grote kern met ook heldere halo die naar buiten toe wat zwakker wordt.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Betrekkelijk groot en goed waarneembaar helder stelsel met helder kern.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Helder en rond (lijkt wel een bolhoop). Hoge magnitude.
     
M 95 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Groot, helder stelsel, nogal diffuus, kern ook diffuus en vrij groot, halo vooral erg diffuus, rond. Met Supernova (makkelijk zichtbaar en aan andere aanwezige waarnemer getoond)
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een heel zwak diffuus nevelig object. Erg klein, lastig te zien maar wél waarneembaar.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Te zien als zwak stelsel met een heldere kern. Stond niet mooi gunstig.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Klein en rond. Heldere kern.
     
M 96 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Helder, ovaal stelsel met zeer helder kerngebied.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een diffuse kleine nevel die in de kern wat helderder is. M96 is helderder dan M95.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Te zien als wat wazig stelsel met heldere kern.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Klein en rond met een heldere kern. Ook nog met 90x.
     
M 97 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Zeer fraai met 140x, grote, heldere ronde nevel, geeft een beetje 3D indruk door de helderheidsverdeling. Donkere ogen perifeer op te pikken maar niet erg duidelijk.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraaie planetaire nevel. Ook bekend als de uil nevel. Mooie ronde nevel met daarin twee donkere plekken. Deze plekken zijn niet heel duidelijk maar zijn wel aanwezig. Nabij de nevel zit een heldere ster.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Mooie egale en ronde wolk. Enigzins groenig.
     
M 98 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 98 is een vrij smal zijaanzicht met een kleine compacte, niet al te heldere kern. Het stelsels is niet al te helder en staat mooi schuin (45gr) in het beeldveld.
     
M 99 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Vrij groot, diffuus bovenaanzicht, behoorlijk helder. Centraal wat helderder, naar buiten toe zwakker wordend en vervagend in de achtergrond. Perifeer lijkt er langs het centrale deel een wat donkerder band te zitten met daarbuiten weer een wat lichtere band.
     
M 100 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Groot, diffuus bovenaanzicht, in centrum iets helderder maar niet een uitgesproken heldere kern.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een nauwelijks waarneembaar zwak nevelig object.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Redelijk zwak maar wel zichtbaar stelsel. Wat sterachtige kern. Vrij klein stelsel.
     
M 101 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Erg diffuus, met 50x vrij goed zichtbare grote nevelvlek. Met 140x vrij kleine heldere kern zichtbaar met er omheen de diffuse waas van de halo die wat nuances in helderheid lijkt te vertonen en daardoor ietsje de indruk van spiraalstructuur geeft.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Zeer zwak. Alleen waarneembaar als de kijker beweegt.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai wat diffuus sterrenstelsel. Heldere kern. Af en toe het idee gehad perifeer een glimp van een soort van spiraalarm op te vangen, maar kan ook een helderheidsverschil in de structuur zijn geweest.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Eerst met 90 keer gezocht en niet gevonden. Kijk er vast doorheen. Dan met 50 keer, ja, gemakkelijk en groot! Rond en verder geen structuur zichtbaar.
     
M 102 Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Erg lichtzwakke moeilijk waarneembare nevel.
     
M 103 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Met 200x toch wel mooie OS, mooie donkere achtergrond. Flink aantal erg heldere sterren, groot deel van het beeldveld vullend.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een hele grote open sterrenhoop en vult het gehele beeldveld.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Zeer breed en opvallend cluster met heldere sterren. Er is een opvallende ster te zien linksboven het gehele cluster wat oranje achtig.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Een tiental sterren, een erg open hoop.
     
M 104 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 104 is met de 50cm @ 200x SUPERMOOI! Prachtig is de zeer smalle vorm met de donkere band en de heldere centrale bulge te zien, en onder de donkere band nog subtiel, smal en zwakker de onderzijde van het stelsel.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Een zwakke langwerpige nevel met een wat heldere kern.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Ja, dit is wel een van de toppers van de avond. Te zien als mooi helder langwerpig stelsel, met een duidelijk stofband waarneembaar die het gehele stelsel doorkruist. Nabij helder sterretje.
     
M 105 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson M 105 is samen met NGC 3371 en NGC 3389 in 1 beeldveld te zien met 140x. Bijzonder fraai gezicht hoewel geen van de stelsels iets bijzonders te tonen heeft. M 105 is een middelgroot, helder bovenaanzicht met een zeer helder kerngebied.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x In het beeldveld staan twee diffuse objecten, beide met een wat heldere kern. De helderste is M105, de ander is NGC 3384
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Helder stelsel met een heldere kern. Wat ovaal van vorm.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Ovaal met heldere kern. Eeen redelijke kern.
     
M 106 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Mooi stelsel! Groot, vrij smal elliptisch, kleine, compacte heldere kern die wat streepachtig is en wat schuin lijkt te staan. Halo ook vrij helder en lijkt wat helderheids nuances te vertonen waardoor een indruk gekregen wordt iets van de spiraalstructuur te zien. 140x
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 Een vrij groot nevelig object met een helder kern. Het grenst aan een heldere (m11.7) ster.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Ovaal met een heldere kern.
     
M 107 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Slechte hemelomstandigheden zo laag aan de hemel. Toch aardig, vrij zwak in de erg lichte hemel, beetje afgeplat waasje met enkele afzonderlijke ster, perifeer worden wat meer sterren zichtbaar waardoor het beeld toch wel aardig wordt.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x nauwelijks waarneembare bolhoop.
     
M 108 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Met 140x zeer fraai helder smal stelsel, wel wat storende ster ervoor, iets naast het centrum.
Gerard van den Braak Takahashi FSQ106ED f8 85x Perifeer kijken is noodzakelijk om M108 te zien. Het is erg zwak en er is geen spoor van enige structuur te zien.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Fraai stelsel ondanks zijn ongunstige positie in het zenit. Toch fraai om te zien. Te zien als mooi streep met een sterachtige heldere kern. Het lijkt alsof er een soort donkere band zichtbaar is.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Smalle streep, vaag met een kleine kern (of het is een sterretje)
     
M 109 Niels Grobben 12 inch Lightbridge Vrij zwak stelsel niet ver van twee heldere sterretjes. Het lijkt erop dat alleen de heldere kern zichtbaar is. Perifeer is er wel een halo omheen te zien. Stelsel lijkt een wat vreemde vorm te hebben, maar dat is lastig te zien of dat klopt.
Ria Danes Skywatcher 20cm dobson Met Phad net uit beeld is hij te vinden, maar hij blijft vaag. Enigzins ovaal en geen enkele structuur.
     
M 110 Bob Hogeveen 50cm f/4 Dobson Nog behoorlijk lichte hemel. M 31 is al met de verrekijker te zien.Met de 50cm is voornamelijk het kerndeel ervan is te zien. M 32 is ook makkelijk te zien M 110 is wat lastig, alleen een nauwelijks zichtbare vage vlek.
Niels Grobben 12 inch Lightbridge Vrij gemakkelijk waarneembaar deze 3e begeleider van M31. Heldere kern, en door de stand wat minder opvallend dan anders. Te zien als vage ovale vlek.